Bør folk være bekymret for en sommer Covid-19-stigning? CNNs medisinske analytiker forklarer | CNN (2024)

CNN

Nylige data fraUS Centers for Disease Control and Preventionantyder at en sommerbølge av Covid-19 kan være i gang, selv om den ikke er så betydelig som tidligere somre. Ved noen tiltak øker antallet koronavirusinfeksjoner, sammen medtest positivitet, akuttmottaksbesøk og - mest alarmerende - sykehusinnleggelser.

Hvorfor kan denne økningen skje? Hvor bekymret bør folk være? Hvilke forebyggende tiltak er mest fornuftige? Hvem bør vurdere å endre planer, inkludert sommerreiser? Og hvordan kan alt dette påvirke returen til skoler, som allerede skjer i enkelte deler av landet?

For å veilede oss gjennom disse spørsmålene og mer, snakket jeg med CNN medisinsk analytiker Dr. Leana Wen, som er akuttlege og professor i helsepolitikk og ledelse ved George Washington University Milken Institute School of Public Health. Hun fungerte tidligere som Baltimores helsekommissær.

CNN:Hvorfor kan det være en økning i koronavirusinfeksjoner på dette tidspunktet?

Dr.Leana vinner:Vi er nå inne i den fjerde sommeren av koronaviruspandemien. Hver sommer så langt har USA sett en økning i Covid-19-tilfeller. Noe av dette kan skyldes koronavirusets sykliske natur - vi har sett en økning i tilfeller, etterfulgt av en relativt roligere periode, etterfulgt av en ny økning. Dette kan godt være mønsteret fremover, med to eller flere av disse infeksjonsbølgene hvert år.

En av årsakene til en økning i saker om sommeren, spesielt, kan være at folk kommer sammen innendørs når været er veldig varmt. Dette kan også forklare hvorfor det er økning i infeksjoner rundt høytider, når folk samles i større grupper i lukkede rom.

Det er viktig å merke seg at denne nåværende økningen ikke ser ut til å være drevet av fremveksten av en ny variant. IfølgeCDC, er alle eksisterende varianter avleggere av Omicron-stammen, som først dukket opp i slu*tten av 2021.

CNN:Hvor bekymret bør folk være?

Wen:Det avhenger av individet og deres medisinske og personlige forhold.

CNN Søvnapné øker risikoen for langvarig Covid med opptil 75 % for noen, sier studien

De som generelt er friske og enten har hatt Covid-19 eller blitt vaksinert – eller begge deler – vil neppe bli alvorlig syke dersom de skulle få koronaviruset. Mens Covid-19-infeksjoner kommer med mulighet forlangvarige symptomer, og noen mennesker fortsatt velger å prioritere å unngå infeksjon, har mange andre beslu*ttet at så lenge de er godt beskyttet mot alvorlig sykdom, ønsker de å gjenoppta alle pre-pandemiske aktiviteter. Folk i denne kategorien bør vite at hvis infeksjoner øker, er det mer sannsynlig at de får koronaviruset, men de trenger sannsynligvis ikke å endre hverdagen sin fordi det ikke lenger er målet å unngå infeksjon.

De som bør vurdere å ta ytterligere forholdsregler er mennesker som er sårbare for alvorlige utfall. Det inkluderer eldre individer og pasienter med underliggende medisinske tilstander som kroniske lunge-, nyre- og hjerteproblemer. Disse menneskene bør sørge for at de er detoppdatertmed sine boostere.

Disse menneskene bør også snakke med helsepersonell og vite hva de skal gjøre hvis de skulle få koronaviruset. Pasienter bør spørre om de er kvalifisert for Paxlovid, den antivirale behandlingen, og hvor de kan få tilgang til den. Hvis de ikke er det, hva er alternativene? Personer som har spesielt høy risiko for infeksjon og de som prioriterer å unngå Covid-19 helt, bør også vurdere å bruke en velsittende maske av høy kvalitet (ideelt sett en N95-, KN95- eller KF94-maske) mens de er i overfylte innendørsrom.

CNN: Kan vi se en retur til maskering for alle?

Wen:Nei, jeg tror ikke det. Top-down krav som maskemandater bør forbeholdes sanne nødsituasjoner, som USA ikke er i nå.

Når det er sagt, vil jeg understreke effektiviteten av enveismaskering, som betyr at noen som ønsker å beskytte seg selv kan gjøre det ved å bruke en maske av høy kvalitet, selv om andre rundt dem ikke er maskert. Personer med høy risiko for alvorlig sykdom, og som ellers ikke ønsker å pådra seg Covid-19, bør maskere seg for å redusere risikoen for å få koronaviruset og andre luftveissykdommer.

Bør folk være bekymret for en sommer Covid-19-stigning? CNNs medisinske analytiker forklarer | CNN (2)

Eldre voksne og personer med underliggende medisinske tilstander som har høy risiko for infeksjon bør vurdere å bære en høykvalitetsmaske i overfylte innendørsrom midt i en mulig Covid-19-bølge, sa CNN Medisinsk Analytiker Dr. Leana Wen. Folk går i Gantry Plaza State Park i New York City 30. mai 2020.

CNN: Hvem bør vurdere å endre sommerplaner, inkludert reiser og store sammenkomster?

Wen:Igjen, jeg tror dette bør begrenses til de med høy risiko for infeksjon, selv om til og med personer i denne kategorien kan være i stand til å endre i stedet for å kansellere planene sine direkte.

For eksempel kan personer med høy risiko maskere seg mens de er på flyreiser og deretter velge å spise utendørs utelukkende. Samvær kan også planlegges primært utendørs, med høyrisikopersoner som velger å unngå innendørs komponenter.

Folk som reiser bør alltid ha en plan for hva som skjer hvis de får koronaviruset. Ta med hjemme-Covid-19-tester på turen. Vet hvor du kan få tilgang til behandlinger. Og i tilfelle noen trenger sykehusinnleggelse, ha en plan for hvor du skal dra.

LES MER:Er Covid-19 vaksinekort fortsatt aktuelle? Her er hva eksperter sier

CNN: Bør de som vurderer Covid-19-boosteren få den nå eller vente til den nye slippes til høsten?

Wen:Dette er et godt spørsmål. På dette tidspunktet kan nok de fleste vente til utgivelsen av den oppdaterte boosteren, somføderale helsemyndigheterhar sagt å forvente rundt slu*tten av september eller begynnelsen av oktober. Denne nye boosteren vil være rettet mot XBB-avleggerne av Omicron, som er de nå dominerende stammene.

Mor forteller hvordan spedbarnssønnen kjempet for livet på grunn av RSV-infeksjon CNN Det er nye muligheter for RSV-forebygging. CNNs medisinske analytiker forklarer

En gruppe mennesker som kan vurdere å få boosteren tidligere, er de i høyrisikokategorien som ennå ikke har fått sin bivalente booster – den som ble utgitt høsten 2022. Hvis de heller ikke har hatt Covid-19 i i fjor eller så har deres immunitet mot alvorlig sykdom avtatt mye. I samråd med helsepersonell bør de vurdere å få den nåværende bivalente boosteren nå, og deretter, om fem måneder eller så, å få den nye boosteren som er rettet mot XBB.

CNN: Hvordan kan økningen i tilfeller påvirke starten av skoleåret, som allerede er i gang i enkelte deler av landet?

Wen:Jeg tror ikke denne sommerbølgen bør påvirke tilbakeføringen til skolene eller typene forholdsregler tatt av de fleste elever, lærere og familier. Mens noen beregninger, inkludert sykehusinnleggelser, tyder på at tilfeller kan øke, er en annen beregning, som ervirusnivåer fra avløpsvann, antyder at bølgen kan flate ut. Den nåværende økningen er heller ikke så alvorlig som det vi for eksempel så under den første Omicron-stigningen.

Det er mulig at denne sommeroppgangen gjenspeiler frekvensen av infeksjoner fremover - at vi vil se flere perioder hvert år med høyere infeksjonsrater. En fornuftig holdning er å ivareta de som har størst risiko, samtidig som forstyrrelser for resten av samfunnet, inkludert skoler, minimeres.

Bli inspirert av en ukentlig oversikt om å leve godt, enkelt.Registrer deg for CNNs Life, But Better-nyhetsbrev for informasjon og verktøy utviklet for å forbedre ditt velvære.

Bør folk være bekymret for en sommer Covid-19-stigning? CNNs medisinske analytiker forklarer | CNN (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6317

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.