Hvordan unngå brudd på opphavsrett på Etsy (er Disney og fankunst tillatt?) – Made Urban (2023)

Når det kommer til brudd på opphavsretten til Etsy, og hva som kan og ikke kan selges lovlig, går mange Etsy-selgere etter hvaannenEtsy-butikker selger. De regner med;den personen selger et produkt med Disney-tema, så det må være greit for meg å selge et også.

Problemet med disse retningslinjene er at det er tusenvis av produkter oppført på nettmarkedsplasser som bryter lover om opphavsrett. Og å si at du syntes det var greit fordi noen andre gjorde det, vil ikke beskytte deg mot et potensielt søksmål.

>> Sjekk ut

I de fleste tilfeller er noen som selger et produkt med Disney-tema, et produkt med et videospill-tema eller et produkt som bruker et annet firmas logo, design osv. brudd på opphavsretten.

Det er mange Etsy-selgere som bryter lover om opphavsrett. Bare fordi deres opphavsrettskrenkende oppføringer fortsatt er på Etsy-markedet og deres Etsy-butikk ikke har blitt stengt, betyr det ikke at de ikke bryter lover om opphavsrett. Det betyr mer sannsynlig at de ikke er tatt ennå.

La oss bryte ned lover om immaterielle rettigheter og se på eksempler på lover om opphavsrett som ofte brytes på Etsy.

Ansvarsfraskrivelse:Jeg er ikke advokat av yrke, og ingenting i denne artikkelen skal tolkes som juridisk rådgivning. Selv om jeg streber etter å gi nøyaktig generell informasjon, er ikke informasjonen som presenteres her en erstatning for noen form for profesjonell rådgivning eller fri for feil, og du bør ikke stole utelukkende på denne informasjonen. Rådfør deg alltid med en fagperson i området for dine spesielle behov og omstendigheter før du tar profesjonelle, forretningsmessige, juridiske og økonomiske eller skatterelaterte avgjørelser. Denne informasjonen er heller ikke en erstatning for råd fra en advokat. Hvis du trenger juridisk eller annen ekspertrådgivning, bør du søke hjelp fra en kompetent advokat eller annen profesjonell. Jeg er ikke ansvarlig eller ansvarlig for eventuelle skader som følge av eller relatert til din bruk av denne informasjonen.

Må du bekymre deg for brudd på opphavsretten på Etsy?

Ja, som Etsy-selger må du være kunnskapsrik om brudd på opphavsrett og følge lovene. Etsy tar brudd på opphavsretten på alvor, og Etsy-selgere må følge reglene eller risikere å få butikken stengt, eller enda verre, bli saksøkt av eieren av intellektuell eiendom.

Etsy sjekker ikke alle oppføringer for brudd på opphavsrett; det er opp til hver bedriftseier å forstå lover om immaterielle rettigheter og følge dem.

I de fleste tilfeller vil en Etsy-selger bli tatt for brudd på opphavsretten på grunn av at en annen Etsy-butikkeier eller en rettighetshaver rapporterer dem til Etsy.

Et stort selskap, som Disney,vilgå etter små bedrifter (og har gjort det) for uautorisert bruk av deres immaterielle rettigheter.

Du kan finneEtsys retningslinjer for åndsverk her.

Hva er opphavsrett?

Opphavsrett beskytter originale forfatterskap, slik som kunst, dikt, bøker, sanger osv. Opphavsrett omfatter ikke noen idé, system, metode, enhet, navn eller tittel. Kreative verk må også fikses i en håndgripelig form for å være opphavsrettsbeskyttet. For eksempel kan du ikke opphavsrettsbeskytte noe du har sagt med mindre du fikser det i et håndgripelig medium ved å skrive det ned eller ta det opp.

Hva er brudd på opphavsrett og varemerke?

Krenkelse skjer når åndsverk brukes uten tillatelse fra opphavsretts- eller varemerkeeieren og på en måte som kan forårsake forvirring eller bedrag.

Hvis ett av produktene dine krenker andres immaterielle rettigheter, kan du bli tvunget til å slutte å bruke merket, slutte å selge produktet og/eller betale erstatning, saksøkernes advokatsalærer, eller for lisensavtalen du ville ha trengt for å selge krenkende produkter (som vanligvis er dyrt).

"Fair use" og "public domain" kan tillate deg å bruke visse kreative verk.

Hvis du for eksempel parodierer originalt arbeid, transformerer originalt arbeid ved å legge til nytt uttrykk eller mening, bruker kreativt materiale med utløpt opphavsrett eller som ikke er rettet i en håndgripelig form (f.eks. det er talt, men ikke skrevet eller tatt opp), kan være i stand til å bruke den. Men det er ikke alltid like enkelt, så sørg for at du fullt ut forstår fair use og public domain før du bruker andres kreative arbeid.

Bedrifter, store og små, kan også krenkedinåndsverk ved å bruke dine kreative verk uten tillatelse eller kompensasjon. I USA kan du ikke reise søksmål om brudd på opphavsretten med mindre opphavsretten din er registrert. Du er heller ikke berettiget til å motta lovpålagte erstatninger eller få dekket advokatkostnader og advokathonorarer hvis opphavsretten din er uregistrert.

Immaterielle lover er komplekse. Hvis du har spørsmål, er det best å ta kontakt med en immaterialrettsadvokat.

Hva er offentlig eiendom?

Offentlig domene refererer til kreative verk som ikke lenger er opphavsrettsbeskyttet og kan brukes uten å innhente tillatelse fra opphavsrettseieren, eller betale dem lisensavgifter. Verk kan være i det offentlige domene hvis de ble opprettet før opphavsretten eksisterte, eller hvis opphavsretten til et kreativt verk har utløpt, blitt forspilt eller frafalt.

Hva er rimelig bruk?

Rettferdig bruk er når du bruker opphavsrettsbeskyttet materiale til "transformative" formål; lage en parodi på opphavsrettsbeskyttet arbeid, kommentere det eller kritisere det. Fair use er et komplisert tema. Hvis du planlegger å bruke opphavsrettsbeskyttet arbeid under rimelig bruk, er det best å konsultere en advokat for å sikre at det er trygt å gjøre det.

Hvordan unngå brudd på opphavsretten på Etsy

Den beste måten å unngå brudd på opphavsretten på Etsy er å lage originale design som ikke inkluderer andres kreative arbeid. Hvis du er avhengig av andres logo, bilde, karakter osv. for å lage arbeidet ditt, er sjansen stor for at du begår brudd på åndsverk.

Hvis du prøver å vikle hodet rundt hva som er og ikke anses som brudd på opphavsretten, her er en enkel måte å se det på:tenk om bordet var snudd.

Du synes kanskje det er greit å bruke Disneys opphavsrettsbeskyttede materiale til å selge produktene dine fordi Disney er et milliardselskap. Hvorfor bryr de seg om en liten Etsy-butikk bruker bildet deres?

Men forestill deg at Disney tok en av tegningene dine og brukte den i en film eller på produkter de selger. Vil det føles rettferdig?

Det spiller ingen rolle hvor stor eller liten bedrift er; lover om opphavsrett gjelder for alle.

Hvis du ikke vil at et annet selskap skal gjøre mot deg det du gjør mot dem, er det en ganske god indikasjon på at du begår brudd på opphavsretten.

Men la oss se på noen spesifikke eksempler og generelle retningslinjer for hvordan du unngår brudd på opphavsretten på Etsy.

Disse eksempleneikkedekke rimelig bruk og materiale til offentlig eiendom.

1 – Ikke bruk opphavsrettsbeskyttede logoer

Ikke inkorporer et team eller firmalogoer i arbeidet ditt. Dette betyr at håndlagde gjenstander som inneholder en Disney-logo, LA Lakers-logo, en Starbucks-logo osv. eller noe som ligner dem, krenker immaterielle rettigheter.

Tenk deg at du betalte tusenvis av dollar for å få logoen din designet og tusenvis mer for å bygge en sterk merkevare. Når folk ser logoen din, knytter de den til bedriften din. Folk betaler mye penger for å kjøpe et produkt med logoen din på.

Tenk deg nå at et annet selskap kopierer logoen din og skriver den ut på en rekke klesvarer. Ikke bare forårsaker det merkevareforvirring, siden mange forbrukere tror de kjøper et av produktene dine når de kjøper fra dette andre selskapet. Men det tar også penger fra lommen. Når noen ønsker å kjøpe en lue med logoen din på, bør du få det salget. Men i stedet finner shopperen hatten på Etsy først, og salget går til selskapet som har kopiert arbeidet ditt.

Det ville være frustrerende for deg, og det er også brudd på åndsverk.

2 – Ikke bruk opphavsrettsbeskyttede tegn

Å bruke karakterer fra filmer, videospill, TV-programmer osv. hvor som helst i arbeidet ditt er brudd på opphavsretten. Du kom ikke opp med designet for en karakter, eller brukte millioner av dollar for å gjøre karakteren så kjent at folk vil betale for produkter som inneholder karakteren. Så du bør ikke kunne tjene på bruken av den karakteren.

Å selge tegninger av kjendiser, malerier av Disney-tegneseriefigurer, utstoppede dukker som ser ut som en opphavsrettsbeskyttet figur vil alle bli ansett som brudd på opphavsretten.

3 – Ikke bruk opphavsrettsbeskyttet stoff

Mange stoffbutikker selger stoff med opphavsrettsbeskyttede logoer, tegn og til og med varemerkebeskyttede ord trykt på dem. Det er sannsynlig at du finner en "ikke for kommersiell bruk" eller "kun for individuell bruk"-etikett på denne typen stoff. Dette betyr at du vil begå brudd på opphavsretten hvis du lager produkter for å selge ved hjelp av materialet.

Mest sannsynlig har stoffprodusenten innhentet en lisensavtale fra opphavsrettsinnehaveren (det kan være Disney, Lionsgate, NBA, etc.), som lar dem lovlig lage materialet som inneholder den intellektuelle eiendommen. Den lisensavtalengjør ikkeoverføre til deg.

Når du kjøper det materialet i stoffbutikken, selges det til deg for personlig bruk, ikke for kommersiell bruk. Dette betyr at du har en juridisk rett til å bruke det stoffet til å lage en vare til deg selv, men ikke til å selge den varen.

Du kan for eksempel kjøpe Harry Potter-materiale og lage en pyjamas til deg selv. Men så snart du planlegger å selge, eller selge, disse pyjamasene for økonomisk vinning, bryter du lover om opphavsrett.

4 - Ikke bruk varemerkebeskyttede ord

Opphavsrett beskytter ikke navn, titler, slagord og korte fraser, men dekan værevaremerke av skaperen. For eksempel har Beyoncé varemerkebeskyttet navnet hennes (det er derforBeyoncé saksøkte en selger på Etsy).

Sangtekstereropphavsrettsbeskyttet. Så du kan ikke skrive ut sangtekster på et stykke tre, male dem på et skilt eller bruke dem på en t-skjorte, med mindre disse tekstene er i det offentlige domene.

5 – Ikke bruk opphavsrettsbeskyttede bilder eller bilder

Du kan ikke bruke eller replikere et bilde du finner på nettet; det er andres immaterielle rettigheter. Det betyr at hvis du finner et bilde av en kjendis på nettet, og du skriver det ut på et produkt, eller lager et maleri av det, eller gjør det om til en sjablong osv., bryter du lov om opphavsrett.

Hva skjer hvis du får et varsel om brudd på opphavsrett på Etsy?

Når du mottar et varsel om brudd på opphavsretten, sender Etsy deg en e-post for å fortelle deg at de har fjernet det krenkende materialet. Oppføringen din, eller potensielt hele butikken din, er fjernet eller deaktivert. Etsy tar seg friheten til å fjerne eller deaktivere tilgang til arbeidet ditt når de mottar en rapport om påstått krenkelseog såvil sende deg et fjerningsvarsel for å informere deg om at den er fjernet. De vil ikke stille spørsmål først.

I samsvar med Digital Millennium Copyright Act (DMCA), vil Etsy godta en innsigelse fra deg, hvis du mener at du erikkebrudd på åndsverk.

Hvor mange opphavsrettsadvarsler får du på Etsy?

Etsy kan legge ned butikken dinpå den første opphavsrettsadvarselen. De har ingen retningslinjer for hvor mange brudd butikken din kan ha før de stenger den. Det er overlatt til Etsys skjønn, og de kan utestenge deg når som helst, uansett grunn, uten varsel.

For eksempel, hvis butikken din er full av produkter med Disney-tema og en av Disneys advokater rapporterer butikken din til Etsy, kan de stenge hele butikken ved ditt første brudd.

På den annen side, hvis du selger et produkt som ligner et annet selskaps design og det selskapet sender inn en opphavsrettsrapport, kan Etsy fjerne den ene oppføringen og tillate deg å fortsette å selge på Etsy. Du kan til og med motta flere av disse typene bruddmeldinger fra Etsy og fortsatt beholde butikken din.

Hva skal du gjøre når du får et varsel om brudd på opphavsrett fra Etsy?

Hvis du mottar et varsel om brudd på opphavsrett fra Etsy og ikke tror du har brutt noen lover om immaterielle rettigheter, kan du sende inn en motmelding for å argumentere for at du er eieren av det opphavsrettsbeskyttede eller varemerkebeskyttede materialet det gjelder.

Når du er sikker på at du gjør detikkehar en sak (f.eks. du selger Disney-produkter), bør du gjøre en revisjon av butikken din. Sørg for at du fullt ut forstår IP-lover og hva du kan og ikke kan selge i forhold til dem. Fjern deretter alt tvilsomt materiale fra nettbutikken din.

Når det gjelder loven, er det bedre å være trygg enn å beklage. Du vil ikke risikere at et selskap tar rettslige skritt mot deg.

>> Finn flere lover du må følge her:Lover for salg av håndlaget

Er bilder på Etsy opphavsrettsbeskyttet?

Bilder på Etsy er opphavsrettsbeskyttet. Opphavsrettsbeskyttelsen trer i kraft så snart du skriver, tegner, fotograferer, tar opp osv. et stykke arbeid. Så når noen tar et bilde av arbeidet sitt og legger det ut på Etsy, er det automatisk opphavsrettsbeskyttet og ingen har rett til å bruke det med mindre opphavsrettseieren gir dem tillatelse til det.

Man kan legge til et opphavsrettssymbol til arbeidet deres for å indikere at det er opphavsrettsbeskyttet, men mangel på symbol indikerer ikke mangel på opphavsrett.

Å registrere en opphavsrett er som å registrere et varemerke; det gir deg et ekstra lag med beskyttelse og gjør det lettere å bevise eierskap. Du kan ikke registrere en opphavsrett hvis den immaterielle eiendommen allerede eksisterer.

Kan jeg selge Disney-kunst på Etsy?

Du kan ikke selge Disney-kunst på Etsy. Disney er opphavsrettseier/opphavsrettsinnehaver for alle Disney-bilder, logoer, navn osv. Mange mennesker mener at det ikke er et krenkelsesproblem å selge produkter som inneholder Disney-karakterer eller bruke en Disney-figurs navn i produktnavnet. Imidlertid er enhver gjenstand som selges som inneholder Disneys opphavsrettsbeskyttede eller varemerkebeskyttede materiale ulovlig.

Disney beskytter hardt deres immaterielle eiendom og har tatt rettslige skritt mot flere små bedrifter og skapere.

Dette kan være enda mer skadelig hvis du ikke har satt opp virksomheten på riktig måte og/eller ikke har opprettet en juridisk enhet for å beskytte dine personlige eiendeler.

For mer om lovene din lille håndlagde virksomhet bør følge, enten du selger på Etsy, på håndverksmesser eller gjennom butikker, sjekk ut:

>>Lover for salg av håndlaget


Hvordan unngå brudd på opphavsrett på Etsy (er Disney og fankunst tillatt?) – Made Urban (1)

Forstå endelig hvorfor det harde arbeidet ditt ikke resulterer i mer salg

Bli med over 18 000 andre og meld deg på
Laget Urban nyhetsbrev

Forrige innlegg

Neste innlegg

Hvordan unngå brudd på opphavsrett på Etsy (er Disney og fankunst tillatt?) – Made Urban (2)

Erin (skaper av Made Urban)

Hei, jeg heter Erin 🙂 Jeg skriver om småbedrifter og teknikker for håndverksutstillinger jeg har lært av å ha vært en liten bedriftseier i nesten to tiår, solgt på dusinvis av håndverksutstillinger og fått et diplom i visuell kommunikasjonsdesign. Jeg håper du finner rådene mine nyttige!

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated: 23/11/2023

Views: 6123

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.