"MIN KROPPE, MITT VALG - jeg bestemmer hva som undersøkes!" (2024)

Her rapporterer Nadin Alexander om erfaringene hun gjorde under svangerskapet og svarer på spørsmålene fra bloggparaden min"Forventning i stedet for forsiktighet - min selvansvarlige graviditet".

Takk for at du deltar Nadin!

"MIN KROPPE, MITT VALG - jeg bestemmer hva som undersøkes!" (1)

Mitt navn er Nadin, jeg er fra Köln - i hjertet mitt og der jeg bor, har jeg 3 sønner og ga opp lidenskapen min for luftfart med det andre barnet for å kunne nyte familien min i noen år og min ektemann i stoffbutikken hans i støttebakgrunnen.

Hvordan opplevde du svangerskapet og hvilke kontroller benyttet du deg av?

Nadin: Jeg var veldig heldig som først i den 24. uken av mitt første svangerskap fant ut at vi skulle bli foreldre. Det førte til at mye allerede hadde ordnet seg og jeg var ganske avslappet, bortsett fra at jeg ikke lenger kunne få en forebyggende jordmor. I mitt andre svangerskap kom jeg raskt inn i en spiral: undersøkelser, AUCH, babyen er for liten/dårlig tatt vare på/hva som helst, det MÅ vi sjekke med fødselsdiagnostikeren, du MÅ få det vurdert på sykehuset, fy, vi bør komme videre med det forberede en introduksjon.

Igjen var jeg utrolig heldig, for denne gangen hadde jeg en forebyggende jordmor, en utmerket en, som ga meg jord igjen etter hver av disse utmattende avtalene. Og som ga meg noe veldig viktig å ta med meg:Jeg bestemmer hva som skal undersøkes, jeg bestemmer når/hvis/hvordan jeg skal sette i gang, MIN KROPP, MITT VALG! Da jeg skjønte det, ble svangerskapet plutselig avslappet, presset utenfra falt av meg. Og babyen ble 4 uker (!) lenger i mammas mage enn det første introduksjonsforedraget foreslo — og den var tydeligvis like lei av alt det medisinske som jeg var og kom praktisk talt i bilen 😀 Som en lærdom fra dette, fikk besøke Kind# 3 a purejordmorsvangerskapnyt - en velsignelse!

Hva var grunnene dine til at du ikke gikk til gynekologen for kontroll i det hele tatt eller ikke lenger?

Opplevelsen av at en graviditet (#1) kan være så mye mer avslappet, og opplevelsen av at denne undersøkelsen gjør ME gal (#2) og hjemmefordelen - med en snart 1-åring var det bare mye mer behagelig for meg enn de jeg hadde hele tiden med å dra ham til avtaler på et sterilt kontor hvor jeg hele tiden er stresset over at han kan oppføre seg som et barn.

Det kom nesten alltidjordmorfor meg var jeg mye mer fleksibel og avslappet, den "store" var alltid med og vi ble vist gode triks for hvordan man kan føle visse ting uten jordmor.Jordmor "inkluderte" ossog ikke bare så og ga sitt inntrykk, slik tilfellet er med gyn. Spesielt med flere barn fant jeg det mye mindre stressende enn å taue oss og vår daglige rutine (skole, ettermiddagslur osv.) inn i en leges stramme timeplan (og muligens "utvide" ettervirkningene utover dagen).

Hvorfor valgte du ikke prenatal diagnostikk og ultralyd?

Det ville rett og slett ikke ha gjort noen forskjell - bortsett fra at det kan ha tynget oss og tatt bort lettelsen og sløvet forventningen som babyen fortjente -vi ville ha antatt det i alle fall.

Har du lært deg forebyggende teknikker selv eller har du utført dem?

Nei, jeg stolte bare på (kroppen min og jordmoren). Jordmoren min viste oss hvordan vi skulle føle stillingen til babyen, men jeg var ikke så flink til det, jeg kjente ikke noe annet enn bunnen. Ikke engang med det tredje barnet.

Hvor fikk du tilliten til at barnet ville ha det bra? Hva har du gjort for å positivt styrke din selvbestemte graviditet?

Jeg leste den, i motsetning til min faktiske holdning. Jeg er vanligvis veldig intuitiv, men under denne graviditeten tok jeg til meg bøkene som en svamp.Det er så mange flotteLitteratur om selvbestemte fødslerog om det naturlige fødselsforløpet- hvis du lærer sammenhengene, så blir så mange ting tydelige og (selv)forståelige på en gang, inkludert hvorfor for mye intervensjon og kontroll gir liten mening.

Har du noen ganger tvilt på avgjørelsen din og likevel vurdert å gå til legen?

Nei, ikke på noe tidspunkt. Jeg likte det så godt at jeg tar det til meg at jeg gjorde det annerledes i tidligere svangerskap.

"MIN KROPPE, MITT VALG - jeg bestemmer hva som undersøkes!" (2)

Hvordan opplevde mannen din avgjørelsen om å ikke gå til gynekologen?

Mannen min var mye mer avslappet enn meg. Jeg deltok på en informasjonskveld for hjemmefødsel og leste bare mye, for ham var det krystallklart at alt går som det skal og at det å få barn er helt naturlig. Han kunne til og med klart seg uten jordmor, tror jeg. (Når det gjelder barn nr. 1, måtte jeg likevel diskutere at jeg ønsket å føde babyen vår som poliklinisk.)

Hvordan reagerte de rundt deg da du rapporterte om graviditeten uten de vanlige kontrollene?

Helt positivt! Alle jeg har fortalt om det (og det er noe du bare gjør tilfeldig, du driver ikke med det, og jeg så det heller ikke som noe så ekstraordinært at du måtte fortsette å nevne det) syntes det var flott - noen sa at det bare passet oss,andre visste ikke engang at det var muligog var veldig interessert. Noen av dem fortalte selvfølgelig også hvorfor det ikke ville ha fungert for deg, eller hvorfor de kunne være glade for legehjelpen i deres spesielle tilfelle. Men ingen kommenterte negativt!

Gled du deg til fødselen og hvordan gikk fødselen?

Ja absolutt. Da jeg var veldig bekymret for fødselsprosessen for de andre barna (#1 om den beryktede fødselssmerten, ca #2 for det faktum at den definitivt ikke ville være like avslappet som om #1), så bekymret jeg meg for at #3 virkelig ser ut fram til det. Noen uker før fødselen satt jeg i badstuen hver kveld og leste en flott bok ('Den selvbestemte fødselen' - Ina May Gaskin) og jeg tenkte ofte på fødselen og var noen ganger nesten trist over at det skulle ta en stund til deretter.

I min fantasi kom babyen veldig romantisk om natten, foran peisen, i stua, med levende lys og avslappende musikk. I virkeligheten var det påskeferie, alle var hjemme (bortsett fra mannen min), det var fullt dagslys, barneradioen var på og vi hadde nettopp kommet fra shopping. 😀 Bare stedet var rett - BabyBoy #3 ble født hjemme i stua. (Og jeg ville egentlig aldri snakke om stuen, fordi venner fortalte meg for mange år siden at babyen ble født på gjesterommet, og jeg syntes ideen var veldig merkelig hver gang jeg gikk inn i rommet.)

Hvorfor tror du så mange gravide bekymrer seg for om alt er i orden med barnet deres?

Å få et barn endrer så mange ting, fysisk, mentalt, sosialt – og du kom nesten ikke i kontakt med det, spesielt med ditt første barn. Du må sortere deg først.Fra media kjenner du rett og slett standardlegen/sykehuset/helvetessmerter – at dette kan og kan være annerledes er det knapt noen gang i vår hverdag.Vi er også vant til å fungere, flytte behovene våre og bare tro det vi ser – en graviditet der vi bare ser magen, men ikke babyen vi trenger å føle i, flytter fokus. Men det er veldig vanskelig å legge fra seg på så kort tid.

Hva er ditt råd til kvinner som har flere bekymringer enn forventninger?

Informer deg selv og ikke bestemme deg for magefølelsen din! Også, eller spesielt her, er (videre) utdanning veien ut av avhengighet!

Er det noe du ønsker for gravide generelt når det kommer til forebyggende legekontroller?

På den ene siden ønsker jeg mer avklaring – også med veldig klare ord. Hva er fordelene med denne studien, hva er ulempene og hvem har beslu*tningsmakt. Hvilke rettigheter har jeg som gravid – og hvilke plikter. Kanskje som vaksinasjonene - med signaturen til den gravide om at hun ble informert om det. Den gravide må gjøre resten selv. På den annen side vil jeg gjerne at kvinner skal stå alene – at de fritt kan bestemme hva de føler seg komfortable og trygge med, uten sosiale forventninger og press fra andre.

At kvinner også får lov til å si rolig: Jeg vil bare ha babyen min hos jordmor, samt når de trenger alle medisinske undersøkelser for å føle seg trygge.

"MIN KROPPE, MITT VALG - jeg bestemmer hva som undersøkes!" (3)

"MIN KROPPE, MITT VALG - jeg bestemmer hva som undersøkes!"

Relaterte innlegg

  • Graviditet uten gynekolog

    Mange kvinner er veldig glade for den positive graviditetstesten i starten, men kort...

  • 10 gode grunner for svangerskapsomsorg hos jordmor

    For de fleste gravide er det første trinnet etter en positiv graviditetstest å oppsøke en gynekolog. Det medisinske…

  • Mine selvbestemte hjemmefødsler

    Overalt hører og leser man om ønsket om en «selvbestemt fødsel». Sist men ikke minst for meg...

Tagget i:gynekologfødseljordmorsvangerskapforventningkontroller

"MIN KROPPE, MITT VALG - jeg bestemmer hva som undersøkes!" (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 6099

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.